Wydziały
Kompostowanie jest biochemicznym procesem rozkładu związków organicznych zawartych w odpadach miejskich, przemysłowych, czy ściekowych. Kompostowanie osadów ściekowych oparte jest na naturalnych reakcjach biochemicznych, zintensyfikowanych w sztucznie wytworzonych, optymalnych warunkach. Podstawowymi procesami zachodzącymi podczas kompostowania są mineralizacja, humifikacja, butwienie, murszenie i zwęglanie. Końcowym produktem kompostowania jest ziemia humus – nawóz organiczny, zapachem i barwą przypominający ściółkę leśną, znajdujący szerokie zastosowanie w rolnictwie.
W skład materiału wyjściowego do produkcji kompostu wykorzystujemy odpady takie jak:
- odpady z kory i drewna (03 03 01)
- trociny, wióry, ścinki (03 01 05)
- odpadowa masa roślinna (02 01 03)
- odpady tytoniowe (02 03 82)
- komunalne osady ściekowe (19 08 05)
- odpady ulegające biodegradacji (20 02 01)
Każda partia wyprodukowanego kompostu jest badana pod względem zawartości składników odżywczych, metali ciężkich i bakteriologii. Gotowy kompost (nawóz organiczny) jest przeznaczony do poprawy żyzności gleb i rozwoju roślin. Jego działanie nawozowe podobne jest do działania obornika, właściwości agrotechniczne sprawiają, że może on być użyty na wszystkich rodzajach gleb, zwłaszcza lekkich.